backup madison yocum q2YSw666olI unsplash scaled

Skydda din tid!

Alla förlorar vi data någon gång, din dators hårddisk kan haverera redan idag, ransomware (kryptovirus) kan hålla din data gisslan, eller ett mjukvarufel kan radera din viktiga filer, för att nämna några exempel på risker. Om du inte regelbundet tar backup på din data kan du förlora den för evigt.

Vad är en riktigt bra och trygg backup?

Backup (säkerhetskopiering) behöver inte vara svårt och komplicerat. Du har säkert hört talas om oräkneliga backupmetoder, men vilken passar dig och vilka filer behöver du verkligen kopiera för att den ska vara bra för dig?

Grundläggande är förstås att du ska kunna återskapa din data, det är själva poängen. Men det är inte alla alternativ som ger dig den chansen!

Viktigast är din personliga data

Låt oss börja med det uppenbara. Först och främst vill du säkerhetskopiera dina personliga filer, du kan alltid ominstallera operativsystemet och dina program om din hårddisk fallerar, det är dina personliga filer som är viktigast.

Alla personliga dokument, foton, filmer och all annan data på din dator skall kopieras regelbundet. Det är dessa som aldrig kan återskapas.

Ditt operativsystem, program och andra inställningar kan också säkerhetskopieras. Du behöver förstås inte kopiera detta men det gör livet lättare för dig om hela din hårddisk havererar. Dessutom kan det spara dig flera dagar i tid då du kan arbeta och tjäna pengar istället för att ominstallera datorn.

Var rädd om din tid

Är du rädd om din tid? Jobba och tjänar pengar, eller umgås med vänner och familj. Det är i så fall en smal sak att skydda hela din dator med ett riktigt backupprogram. En riktigt bra och trygg backup erbjuder möjligheten att skydda systemfiler och ta en avbild av hela disken så kallad ”image backup”. Med en image backup kan du återläsa hela systemet till en ny hårddisk om den gamla gått sönder. Kostnaden för denna möjlighet är försumbar och väl investerade slantar, 5-10 kr per månad beroende operativsystem och antal installerade program.

Alla sätt att säkerhetskopiera dina filer

Det finns många sätt att kopiera din data på, från att använda en extern hårddisk till att skicka dem till någon lagring över Internet. Här listar vi styrkor och svagheter för dem.

 • Backup till extern hårddisk: Om du har en extern USB-hårddisk kan du helt enkelt kopiera din data med ditt operativsystems inbyggda backup funktioner. I Windows 10 och 8 använd ”Säkerhetskopiera med hjälp av Filhistorik” i Windows 7 använd ”Windows Backup” (om du fortfarande använder denna äldre version av Windows). På Mac använd ”Time Machine”. Emellanåt koppla in disken på dator och använd backupverktyget för att säkerhetskopiera, eller lämna den inkopplad medans du är hemma så kommer datorn att automatiskt kopiera din valda data till disken.
  • Plus Backup är billigt och snabbt
  • Minus Om du får inbrott eller din hem brinner, försvinner din backup tillsammans med datorn.
   • Lätt att glömma bort att disken måste kopplas in för att få en backup.
   • Lätt att glömma bort att koppla ur disken, är den alltid ansluten riskerar man att backupen krypteras av kryptovirus.
   • Initial investering i hårdvara.
   • Inte automatisk
 • Backup över Internet: Om du vill säkerställa att dina filer är säkra, kan du säkerhetskopiera dem till lagring via Internet. Dessa program körs i bakgrunden i Windows, Mac eller Linux och tar med automatik backup på dina filer till tjänstens Internet-lagring. Om du någon gång förlorar någon fil och behöver dem igen, kan du återskapa dem enkelt.
  • Plus Online backup skyddar dig mot alla sorters dataförluster – hårddisk haveri, stöld, naturkatastrof och mänskliga misstag. (Förutsatt att backupen är lösenordsskyddad)
   • Full automatik
  • Minus Löpande månadskostnad (se nästa stycke för mer information).
   • Den initiala backupen tar längre tid än lokal backup – särskilt om du många filer.
 • Använda en molnlagringstjänst: Detta är inte en ”riktig” backup metod, men den fyller det en liknande funktion. Det är förstås bättre än att bara lagra dina filer lokalt på datorn. Du lagra dem hos leverantörer som Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, eller liknande tjänster. Detta kommer automatiskt synkronisera dina filer till ditt onlinekonto och dina andra datorer (om de är inloggade med samma konto). Om din hårddisk kraschar har du fortfarande kopior av dina filer i molnet och på dina andra datorer, men bara om synkroniseringen avbryts. Filerna tas även bort automatiskt när de raderas.
  • Plus denna metod är snabb, lätt och i många fall gratis. Eftersom det är online skyddar det dig mot vissa typer av dataförluster (men inte alla).
  • Minus Månadskostnad om dina filer inte ryms i den volym som är gratis, vilket enbart är några få gigabyte.
   • En borttagen fil raderas permanent efter 30-90 dagar. (Statistik visar att upptäckten av dataförlust i snitt sker efter 120 dagar, då är alla data redan förlorad.)
   • Filer kidnappade av kryptovirus krypteras även i molnet och andra datorer.
   • Inte alla som erbjuder versionshantering.

Medans backup program som Molnbackup och molnlagrings tjänster såsom Dropbox båda är online kopior, skiljer de sig fundamentalt åt i hur de fungerar. Dropbox är designat för att synkronisera dina filer mellan datorer, medans Molnbackup och liknande tjänster är designade för att säkerhetskopiera stora mängder filer. Molnbackup håller flera versioner av dina filer kopierade så att du kan återläsa dessa precis som de var från flera olika tidpunkter.

Molnbackup erbjuder som standard tre versioner av varje fil i ett år bakåt. Detta är givetvis fullt justerbart per backupjobb, om så önskas i oändlighet. Vilket vi anser mycket viktigt när det rör sig om privata fotografier då dessa av naturliga själ aldrig får gå förlorade.

Alla backuptjänster är inte skapta lika

Många backuptjänster på Internet kan dock ha en stor begränsning som du bör vara uppmärksam på. Som standard kommer de med samma begränsning som molnlagringarna. När du raderar en fil från din dator kommer den även raderas från din backup online efter 30 dagar!! Du kan inte återläsa en raderad fil eller tidigare version efter dessa 30 dagar. Så var försiktig med att radera dina filer om du eventuellt vill få tillbaka dem! Detta gör att tjänsterna missar hela poängen med backup, tycker vi.

Med Molnbackup har du valfriheten att lagra data precis så länge du önskar. Detta kan förstås driva kostnaderna, men du kan även manuellt radera filer permanent i din backup online om det skulle vara rent skräp som råkat åka med, t.ex. nedladdade filer och uppdateringar.

en riktigt bra och trygg backup
Vanliga hårddiskars sårbarhet känner alla till. Men nya SSD-diskar är inte heller riskfria.

En backup räcker inte: använd flera metoder

Så vilken metod ska du använda? Idealiskt vore att använda båda två.
Varför? Bäst är om du har både onsite och offsite backup.

”Onsite” innebär att säkerhetskopior lagras lokalt på samma fysiska plats där du och din dator befinner er. Om du kopierar till en extern hårddisk eller en NAS (nätverksansluten lagring) och lagrar den hemma tillsammans med din dator, så är det en ”onsite” backup.

”Offsite” backup lagras på annan plats. Om du säkerhetskopierar till en online server, såsom Molnbackup är det en offsite backup.

Onsite backup är ofta ett första steg av skydd mot data förluster och bör alltid finnas med i en helhetslösning för backup. Om du förlorar data kan du snabbt återskapa dessa från någon lokal lagring. Du bör dock inte förlita dig helt på onsite säkerhetskopior. Om din data förloras vid brand, kortslutning, virus eller blir stulen förlorar du alla din data.

Offsite backup lagras på annan ort och skyddar mot alla risker. Offsite backup bör dock kompletteras med en lokal kopia för hastighetens skull när du behöver återläsa stora mängder data.

Molnbackup ger dig valfriheten att båda kopiera din data till lokal lagring och samtidigt spara en kopia (i samma jobb) i molnet.

Summering

 • För att du ska ha en riktigt bra och trygg backup bör du lagra kopior både lokalt och i molnet.
 • Ditt backupprogram måste alltid skyddas med lösenord, annars kan din backup exponeras för virus. Och gärna med kryptering som du själv kontrollerar, du vill kanske vara säker på att din information förblir privat.
 • Använd molnlagring för vad det lämpar sig för, lagra data som du vill ha tillgänglig. Men använd det inte som en backup.

Lyssna inte bara på oss, läs hur (en konkurrent) Dustin definierar behovet av en riktigt bra och trygg backup.

Tips! Skaffa Google One och dela med din familj så får ni gemensam lagring och fototjänst med Google Foto. Ta sedan backup av er data hos Google med Molnbackup så får ni det bästa av två världar.

En riktigt bra och trygg backup!