Autentisering med SSO är lätt att använda
För att autentisering ska vara så säker den kan vara måste det var så enkelt det går för användaren, annars riskerar man att användarna hittar vägar runt skyddet eller andra lösningar för att utföra uppgiften. Det finns olika metoder för autentisering och därmed även olika sätt att förenkla dessa på. Den mest grundläggande varianten av dem är användarnamn + lösenord och här kan det fungera bra med någon lösenordshanterare tex. Bitwarden eller 1Password, med dessa sparar du dina inloggningsuppgifter i en krypterad databas som synkroniseras mellan dina enheter (datorer och mobil) och är även tillgänglig via webben, om man vill kan programmen fylla i uppgifterna automatiskt när sidan eller programmet öppnas.
Nu är ju inte vanlig lösenordsbaserad inloggning något vidare säker utan bör helst utökas till MFA (Multi Factor Aauthentication) där man även t.ex. måste mata in en engångskod, vilket ökar säkerheten avsevärt. Dessvärre gör det inte själva processen lättare, och inom företag där man ofta jobbar i många olika system kan det snabbt bli ohållbart.
Säkraste metoden är att implementera SSO (Single Sign On) vilket innebär att användaren loggar in en gång mot SSO systemet som i sin tur sedan sköter inloggningarna åt användaren med automatik. SSO kan även hjälpa till med automatisk uppdatering av lösenord i de anslutna systemen och på så sätt höja säkerheten ytterligare. SSO kopplas till befintlig databas för användare som t.ex. Active Directory eller annan LDAP kompatibel källa, och konfigureras med biometrisk utrustning som läser av fingeravtryck, ögon eller ansiktsigenkänning, alternativt kan vanliga RFID kort användas för att stärka identiteten hos användarna.
Enklare = Säkrare
Ett system måste vara enkel att använda, för att det ska nyttjas.
En gång när jag liten följde jag med pappa för att övernatta i båten. Den låg för ankar i en skyddad vik innanför Tvären en fjärd strax utanför Trosa i Södermanland.
Under kvällen efter vi ätit hembakat bröd med väldigt god rökt korv, tittade vi på stjärnor och pratade om allt mellan himmel och jord. En mysig kväll i början av oktober som fastnat i minnet för evigt.
På sjuttiotalet fanns det inte så mycket tidsfördriv som idag med mobiler och datorer, och hade man TV-spel så var det inget man släpade med till en strömlös träbåt. Så jag övade på att knyta olika knopar, rep fanns det förstås gott om på en segelbåt. Efter ett tag började jag istället försöka hitta på en egen knop.
Här finns det utrymme för förbättring, tänkte jag.
Det blev en rejäl knop, så det gick åt mycket rep, minst en meter, den var gigantisk! Komplicerad var den också, det var halvslag och dubbelåttor med prinsessor och sjöodjur om vart annat. Men den var stark som tusan!! Jag tog spjärn med benet mot toften i sittbrunnen och drog allt vad jag kunde, och den höll bra.
Nu var man nöjd.
Men tyvärr det blev ingen succé. 🙂
Problemen var många, först av allt var att det var bara jag som kunde knyta den, jag visade min pappa ett flertal gånger, men nej. Det var lätt för mig som hittat på den och bara var runt tio år gammal, vid den åldern är man lättlärd.
Den var alldeles för stor och komplicerad, det tog säkert två minuter att knopa ihop den. Vem har tid med det när det ska gå undan att förtöja en båt? Den var dessutom minst lika svår att lösa som att knyta.
Ju enklare något är för att uppnå ett önskat resultat. Desto användbarare och bättre är det.
KeyShield SSO
Vi är återförsäljare till KeyShield SSO vars lösning är perfekt då den gåt snabbt att implementera, kräver nästan inga resurser och enkelt expanderas med ytterligare anslutna system
Kontakta oss för en diskussion om hur ni kan förenkla och höja säkerheten för er.